Ljudet

Ljudet är det allra viktigaste för att en konsert ska upplevas som lyckad. Det får inte vara för högt ljud, samtidigt som man måste kunna höra allting klart och tydligt. Den som vill ha det optimala ljudet har mycket att tänka på.

Det händer ibland att fans kräver pengarna tillbaka efter att ha varit på en konsert med bedrövligt ljud. Ett av de senaste exemplen var Iron Maidens spelning på Friends Arena i Solna. Efter den krävde 700 personer i en Facebook-grupp. Kanske berodde det helt enkelt på att arenan där konserten hålls är mycket ny.

Ett bra ljudsystem ska kunna skicka ut ljudet jämnt över publiken. För att nå utrymmen som balkonger och läktare, som annars hamnar i ”ljudskugga”, kan systemet också kompletteras med extra högtalare. Själva högtalarsystemet kan vara centraliserat eller decentraliserat. Ett decentraliserat högtalarsystem består av flera mindre högtalare som placeras ut individuellt, eller ställs upp tillsammans, för att få ljudet att fylla upp rummet. Högtalarna kan även vara av line-typ, designade för att hänga tillsammans och skicka ut ljudet över en stor yta. Dessa högtalare levereras ofta med speciell programvara som kan räkna ut de ideala ljudförhållandena utifrån rummets dimensioner. Uträkningen kommer att visa inte bara hur högtalarna ska hängas, utan även hur ljudet ska anpassas för att fördelas jämnt i lokalen.

Lokalen och ljudet

Det handlar inte bara om att musiken ska höras i hela lokalen. Den ska även låta likadant överallt. Frekvenser kan behöva höjas eller sänkas på individuella högtalare för att uppnå detta, och jämna ut för variationer i konsertlokalen.

Att lära sig hur ljudet ska anpassas efter lokalens förutsättningar tar lite tid. Därför håller sig de flesta små- och medelstora konsertlokaler med egna ljudtekniker, som lär sig lokalerna och kan anpassa artisternas ljud därefter. Stora akter som Iron Maiden har dock sin egen personal, som bl.a. sköter ljudet. För en stor men ”inkörd” arena som Wembley eller Budokan finns det vid det här laget manualer, men när det gäller de nybyggda svenska arenorna får vi ännu vänta en tid.

Scroll to top