En riktigt bra cover

Det är svårt att tänka sig en fest utan musik, eller en större tillställning av lite mer formell art utan ett band. I dag skriver vi om musik när den görs om och tolkas, som covers – på andra skivor, på filmsoundtrack, på fester och på egna uppladdningar på Youtube.

vinylskivaI en artikel i Västerbottens-Kuriren kan vi läsa om hur Kurt Cobains cover på Beatles-låten ”And I love her” släpps som singel, efter att den fanns med i soundtracket till filmen ”Montage of heck” som tidigare i år hade premiär, en film som handlar just om Kurt Cobain. Själva låter ”And I love her” är en av de spår som finns med på Beatles-skivan ”A hard day’s night” som släpptes för lite drygt femtio år sedan, närmare bestämt 1964. Kurts version har nu alltså uppmärksammats genom dokumentären och släpps både på soundtrack-skivan men också som separat singel på vinyl – som ju är det ”nya” stora när det kommer till att köpa musik.

Coverband och egna versioner på Youtube

Något som också kan få fyr är covers på kända låtar, via exempelvis egna uppladdningar på Youtube eller när ett coverband uppträder och gör låtarna nästan bättre än vad originalet är. Man kan till exempel boka coverband när man ska ha en storslagen fest och alla dansar som galna hela natten, för live musik är ju så mycket mer levande än vad en fil på datorn är.

BBC har enligt en artikel i Göteborgs-Posten nyligen gjort en lista på världens 50 bästa covers, och inte så underligt är hela elva av de bästa tjugo låtarna på listan från England, åtta från USA och två från Irland. Resten är från andra länder, men det återstår också bara tre låtar. José Gonzales med Heart beats, en The Knife-cover, kan hittas på listan på plats 33. Toppar listan gör Pet Shop Boys med sin version av en Elvislåt som heter Always on my mind, en klassiker av en klassiker alltså.

Scroll to top