Elektroniska festivaler

I detta inlägg skriver vi om Dalhalla och hur detta gamla kalkstensbrott är ett nytt stjärnskott på festivalhimlen i Sverige. Hit vallfärdar folk från flera olika länder för att njuta av elektronisk dansmusik i ett naturskönt och dramatiskt fångande landskap. Dalarna har på de senaste åren gått från en döende festivalkultur till att återfödas på nytt med nya, stora festivaler.

6353971-people-dance-during-rock-concertI år var det första gången som det hölls en eletronisk musikfestival i det stora kalkstensbrottet Dalhalla utanför natursköna Rättvik. I DN kan vi läsa om hur den elektroniska dansmusiken breder ut sig och hur festivaldöden blev till festivalåterfödelsen när mer och mer storevenemang just handlar om stadspulsen och de yngres nya favoritgenre, techno, electro och sköna beat. Bland artisterna finns bland annat Dj Koze, John Talabot, Mount Kimbie, Magda, Baba Stiltz och Eli Ver­veine – välkända för de som är insatta i musikgenren, okända för många andra. Vi har tidigare skrivit om festivalsommaren i Sverige men nu riktar vi in oss på just den elektroniska dansmusikens festivaler.

Dalhalla är ett nedlagt kalkstensbrott , en friluftsteater som sedan år 1991 använts som scen för alltifrån opera till popkonserter med P-Floyd. I år däremot är det så dags för den elektroniska dansmusiken att göra entré i det dramatiska brokiga och fängslande området. En naturligt formad amfiteater gör en hel del för både känslan och ljudet, publiken får en nästintill drömsk upplevelse från läktarna och det hela lär ha varit overkligt när tunga beat ekat över teatern.

Internationellt rankat

Det visar sig att sextio procent av antalet sålda biljetter till konserterna är till utländska besökare som liksom arrangörerna har fängslats av miljön och den otroliga platsen. Festivalen heter Into The Valley och hölls den 31 juli till 1:a augusti nu i sommar. Arenan Dalhalla har blivit listad som den sjätte bästa konsertarenan av National Geographic och av brittiska The Guardian rankades festivalen som en av sommarens tio bästa europeiska festivaler, innan den ens börjat. Och det är dessutom första året! Ja många åkte till dalarna för att få ta del av detta otroliga ställe men även för att dansa, roa sig med goda vänner och sjunga med i de låtar som kanonerades ut över amfiteaterns sten.

Andra elektroniska musikfestivaler i sommar är

  • Norberg
  • Dans Dakar (Stockholm)
  • Summerburst (i både Göteborg och Stockholm)
  • Volt (Uppsala)
  • Camp Cosmic (Gotland)
Scroll to top